Bisp Thomas
Strängnäs
Projekt Rädda Östersjön & Rena Mälaren är i uppstart

Vi har under en tid haft en planeringsgrupp för projektet, med medlemmar från vår klubb och Strängnäs RK och Mariefred RK. Från vår klubb deltar Hannele Sjö från Strängnäs GK Eva Petré, Anna Notander, Monika Bertilsson Eriksson, och jKsi Olsson, Madeleine Brolin Clegg kommer att medverka i PR och marknadsföring. från Mariefred är det Bertil Orrvik.

"Rädda Östersjön" är ett mycket stort projekt med deltagande från länderna runt Östersjön, totalt 9 länder och 2.000 Rotaryklubbar, vilket kommer att innebära samarbete med många partners. Distrikt 2370 gör en viktig insats där. Om det blir möjligt pga pandemin, så kommer vi att ordna besök av briggen Tre Kronor i Mariefred i slutet av sommaren 2021, och även ett besök av den mobila utställningen SeaRoom i Strängnäs i slutet augusti/början september. Vi hoppas kunna invitera allmänheten till intressanta och angelägna visningar!

"Rena Mälaren" är också ett viktigt projekt. Mälaren har sitt utlopp i Östersjön, och ett målmedvetet "reningsarbete" kommer att få effekter både i Mälaren och i Östersjön. Organisationen Rena Mälaren kommer att genomföra dykningar och plocka upp bilbatterier, cyklar, kylskåp och annat skräp. Tanken är att våra Rotaryklubbar bistår med att lasta och köra iväg med skräpet i lokalområdet.

Vi har också kontakt med SUAB (Svenska Undervattenstjänster AB) i Strängnäs, som kommer att ha arbeten vid ångbåtsbryggan i Strängnäs. Detta planeras börja vecka 7, dvs från 15 februari, och pågå till vecka 18. De genomför också dykningar för att rensa botten, och plockar upp skräpet på land.

Vi behöver din hjälp!
Närmast på agendan är att hjälpa SUAB vid ångbåtsbryggan att lasta och köra iväg skräpet till en container 600 meter bort. Containern tillhandahålls av Strängnäs kommun
Jag ser det här som ett trevligt tillfälle att samlas och jobba för miljön lokalt, i ett team! Vi kommer ju att vara utomhus, med möjlighet att hålla avstånd, och vi kan bära ansiktsmask. Vi ordnar också med servering av kaffe/te´ och macka.
Kaj och Staffan kommer att ställa upp med bil och släp, och jag skulle vilja be dig att hjälpa till med lastning. Har du bil och släp så är det utmärkt!

Anmäl ditt intresse till Strängnäs RK vice president Anna Notander om du kan vara med på det här. Vi upprättar en lista över deltagande medlemmar, och återkommer med tänkbara "arbetstider". Det beror ju litet grand på hur SUAB´s arbete fortlöper.
Annas epostadress är 086561583@telia.com
Vi ser fram emot att träffa dig vid några tillfällen under våren, för en gemensam insats för vår vattenmiljö. Mälaren är värd litet omvårdnad!

Allt gott,
Hannele
ClubRunner Mobile
Please add mailservice@clubrunner.ca to your safe sender list or address book.
To view our privacy policy, click here.

ClubRunner
102-2060 Winston Park Drive, Oakville, ON, L6H 5R7